fredag 14 december 2012

En förändring måste ske


Uthängning av pedofiler debatteras i media, bl a här och här. Så som det ser ut i Sverige idag är en snar förändring mycket angelägen – lidandet för barnen och drabbade familjer är så stort att det är svårt att sätta ord på. Syftet måste vara att minska övergrepp på barn. De låter logiskt att uthängning av pedofiler har en avskräckande effekt, vilket också sker i flera länder. Några debattörer anser motsatsen – men talar inte om vilka källor/undersökningar de läst, eller hur tillförlitliga de är.

Idag är det mindre än tre procent av polisanmälningarna som går vidare till fällande domar. Det är beklämmande att det ska vara så enkelt att gå fri från sådana förödande brott! Vi måste tydligt ställa oss på barnens sida.

Förskolan måste anmäla. Ett tips är att skriva upp när och varför man misstänker att ett barn utsätts för någon form av övergrepp. Ofta är det den samlade bilden, som gör att man misstänker/känner att något inte står rätt till. Spara anteckningarna. Kan man hänföra det i tiden, så kan barnet vara hjälpt av det om det någon gång blir en rättegång. Hjälps åt, stötta varandra, det är mycket svåra frågor och man vill verkligen inte att det ska bli fel åt något håll.

Det är viktigt att kedjan fungerar hela vägen; polisen, socialen, vittnen. Trots att vi ofta, här på bloggen, är kritiska till polisen, anser vi att den har högre kompetens än socialen. Fallerar det där, så kan det bero på problem i ledningen. Det är också viktigt att åklagaren tar riktiga beslut så att alla nödvändiga undersökningar verkligen görs, att alla vittnen får komma till tals, etc.

Och sen är det bra om man slutar gulla med pedofiler och inte heller stämmer upp i kör om att de är oskyldigt dömda. Pedofilen är nämligen specialist på att ljuga, förneka och manipulera sin omgivning. Fråga målsäganden och vittnena om du känner dig osäker.

12 kommentarer:

  1. Det finns experter som anser att uthängningar ökar återfallsrisken.
    Sen kan man läsa om Megan's Law (en register av alla dömda pedofiler i USA).
    Det finns flera forskningar som visar att det har inte minskat antalet sexuella övergrepp.
    Här kommer källor:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Megan's_Law#Study_of_effectiveness

    http://www.svt.se/nyheter/sverige/att-hanga-ut-pedofiler-tros-inte-hjalpa

    http://expo.se/2011/expert-uthangningarna-okar-aterfallsrisken_4499.html

    http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Medicinska%20och%20psykologiska%20metoder%20f%C3%B6r%20att%20f%C3%B6rebygga%20sexuella%20%C3%B6vergrepp%20mot%20barn.pdf

    Ha en bra läsning, sen hoppas jag på att du ändrar din åsikt.
    För barnens bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar med länkar!
      Den första länken handlar om utvärdering av Megan's law. Om jag förstått rätt så innebär det att den dömde pedofilen hängs ut och övervakas genom återrapportering. Finansiär till undersökningen är bl a amerikanska justitiedept som också står för kostnaderna för Megan's law. Återfallsfrekvensen för förstagångsförbrytare förändras inte; antalet utsatta hade heller inte minskat; mm. Det är EN undersökning. Utan Megans's law kanske antalet utsatta hade ökat. Att återfallen inte minska är dock graverande = dyster läsning. Då kan man tänka sig att kombinera eller en annan metod, t ex kemisk kastrering och/eller fotboja.
      Länk två ger inga hänvisningar - kanske kommer uppgifterna från samma undersökning som ovan?
      Länk tre visar på ett motsatsförhållande. Två parter har olika uppgifter om offrens önskemål gällande huruvida förövaren bör hängas ut eller inte.
      Länk fyra hänvisar till en undersökning med målet att behandla sexförbrytare. Där är forskarkåren inte enig - det finns de som anser att pedofili är en läggning och inte behandlingsbart; därför anser jag att hela rapporten faller - först måste man enas om huruvida det är behandlingsbart.
      Ändra åsikt för barnens bästa? VAD menar du? I en undersökning visade man att skillnaden mellan uthängning eller inte kanske inte spelar något roll. INGENSTANS i ovanstående framkommer att något skulle vara bättre för barnen än rådande läge. Du skriver inte det här för barnens bästa.

      Radera
    2. Alltså det finns inga forskningar som visar rätt och tydligt att uthängningar ökar återfallsrisken eftersom man kan omöjligt bevisa att någon har begått brott på grund av det.
      Det är bara vad experterna anser, och jag tror att experter har bättre koll på pedofiler och återfallsrisken än vanliga människor.

      Det finns andra undersökningar som visar samma resultat för Megan's Law: Det minskar inte antalet sexuella övergrepp mot barn.
      Gör det inte det så är det meningslöst att satsa massa pengar på det då. För det är inte så billigt.

      Det finns en del i länk 4 som pratar om uthängningar av dömda pedofiler: Läs sidan 127

      "I flera kontrollerade studier av
      vuxna och unga förövare har man jämfört återfallsfrekvens hos registrerade och icke-registrerade sexualbrottsdömda. Man har dock inte kunnat
      visa att registrering skulle ha någon brottsförebyggande effekt [31,32].
      Däremot finns risk för att social isolering, skam och trauma från trakasserier och fysiska attacker från andra som kan bli följden av att dömda
      förövare pekas ut, snarare kan öka risken för återfall [33]."

      Radera
    3. "Alltså det finns inga forskningar som visar rätt och tydligt att uthängningar ökar återfallsrisken eftersom man kan omöjligt bevisa att någon har begått brott på grund av det." Jo, det går det, det är det man har statistik till.
      "Det är bara vad experterna anser" jag intresserade av rådata - inte meningslöst tyckande, det har varit alldeles för mycket sådant till barnens förfång.
      "Det finns andra undersökningar som visar samma resultat..." Jag har fortfarande bara hittat en som finansieras av desamma som betalar Megan's law.
      Det är inte oväntat att du, JohnKalle, drar på med stora artilleriet av snyfthistoria FÖR pedofiler i slutet av din kommentar.
      Svara på vad du menar med att jag ska ändra åsikt "för barnens bästa", det förefaller som du glömmer barnen.

      Radera
    4. Du kan leta om du är intresserad av att hitta fler studier, det är bara att googla så kommer du se att alla visar samma sak: Det minskar inte antalet sexuella övergrepp mot barn.

      Då är det väl meningslöst att hänga ut pedofiler eller hur?
      Du väljer att inte lita på experterna, det är väl din val men jag väljer att lita på experter än på ett gäng nazister som hänger ut pedofiler.

      Jag tror att uthängningar ökar risken för återfall, därför är det bättre för barnen att inte hänga ut dömda pedofiler.
      Sen är det väl min åsikt, vad har du för källor som visar att det skulle hjälpa barnen?

      Tack för att du svarar.

      Radera
    5. Du motsäger dig själv och jag håller med M Orca att du inte har något barnpesrpektiv - du verkar faktsikt j-t rädd för att pedofiler ska hängas ut.
      Jag har sett massor av kommentarer (sedan debattprogrammet som diskutetade att hänga ut pedofiler efter avtjänat straff) i JohnKalles och andra Pellejönsars stil. De är intensiva, återkommande, men dessbättre lätta att punktera. JohnKalle har bara hänvisat till en undersökning, som är betald av samma myndighet som står för kostnaderna av Magan's law. EN undersökning säger egentligen ingenting. Med tanke på att så många gått i taket för det som vi varje fall hoppas på - en uthängning av pedofiler efter avtjänat straff - gör det uppenbarligen mycket obehagligare för pedofiler.

      Radera
    6. Kolla länk 4, s.127, det hänvisas till flera källor där också.
      Du valde tydligen att ignorera det:

      "I flera kontrollerade studier av
      vuxna och unga förövare har man jämfört återfallsfrekvens hos registrerade och icke-registrerade sexualbrottsdömda. Man har dock inte kunnat visa att registrering skulle ha någon brottsförebyggande effekt [31,32].
      Däremot finns risk för att social isolering, skam och trauma från trakasserier och fysiska attacker från andra som kan bli följden av att dömda förövare pekas ut, snarare kan öka risken för återfall [33]."

      Kan du motivera hur du själv vet att uthängningar av dömda pedofiler skulle vara något bra för barnen? Eller det är kanske bara jag som ska hitta massa källor och så gör du precis som dom i debatten, väljer att undvika fakta och säger att det är "sunt förnuft".

      Radera
    7. Pedofilspam.
      Känns igen av envägskommunikation och en hög intensitet.

      JohnKalle har fått svar på det han återkommer till, och jag ber honom därför titta i kommentarerna ovan.

      Han återkommer till samma snyfthistoria om pedofiler. Tänk vad de är bra på att marknadsföra sig själva - hur kommer det att gå för barnen om vi inte tydligt tar parti för barnen?

      Varför får man så sällan höra andra sidan? Jag citerar därför några rader ur "Trasdockan" av Yvonne Domeij: (ruskigt bra bok!)
      "Hon...skulle egentligen aldrig bli vuxen. Hon skulle egentligen aldrig bli mer än flicka. Hon skulle egentligen dö ung.

      Men varje dag strax före soluppgången fick flickan besök av en vacker fé. Hon hade med sig en bägare, fylld av gyllene, alldeles nypressad saft. Det var saft från stora, rödgula, förtrollade frukter, som växte på ett träd alldeles intill den kinesiska muren. Varje droppe av saften var magisk."

      Radera
    8. Så du menar att om man är emot uthängningar av dömda pedofiler så är man pedofil? Det får du gärna förklara till ECPAT, en organisation som jobbar just EMOT pedofiler och som är också emot uthängningar.

      Men nu börja du svara nonsens och går över till falska anklagelse, det är bättre om vi avslutar här.
      Tack ändå.

      Radera
    9. Vi kommer inte att ta in några fler förövarvänliga kommentarer. De som läser denna blogg kan ta väldigt illa vid sig eftersom flera lever i sviterna av vad pedofiler har åsamkat dem och deras familjer.
      Vi ber om ursäkt för att vi släppte igenom ovanstående, men låter det stå kvar som exempel på en diskussion med en pedofilförespråkare.

      Radera
  2. Det stora problemet är den praxis som HD:s dom från dec 2010 satt i vårt rättsväsende. Det går stick i stäv med vår syn på Sverige som ett land som avskyr pedofili/barnövergrepp.

    Denna dom har effekt idag i vårt rättsväsende. Det var dåligt innan för barn, det är ännu sämre nu.

    I det sammanhanget ägnar vi alldeles för mycket tid åt ev uthängning då vi borde ställa Lambertz och domarvänner i HD till svars för denna dom pedofilvänliga dom istället.

    SvaraRadera
  3. Det viktiga är naturligtvis att hitta metoder som minskar övergreppen på barn. Vad svenska rättsväsendet håller på med övergår allt sunt förnuft. Jag känner till domen, det är kolsvart läsning.

    SvaraRadera