söndag 28 april 2013

Mörkning och radering

Vi har i dagarna läst om handläggaren i Gävle som raderade anmälningar.

Det sker i Göteborg också. Vi mammor känner till minst ett fall där en högre instans ville ta del av orosanmälningar som hade gjorts angående ett barn till en stadsdel i Göteborg. Det var flera anmälningar, gjorda av bland annat förskollärare och läkare.

Anmälningarna var senare som bortblåsta, och det kunde inte bekräftas att anmälningar hade gjorts eftersom "leder de inte till något ärende så finns de inte kvar." På minst en stadsdel i Göteborg så anser man alltså det inte befogat att arkivera orosanmälningar. Vi vet att Göteborg lämnade över Louisfallet till Vetlanda. De kritiserades av Länsstyrelsen för att inte ha lämnat över på ett riktigt sätt. Hur många anmälningar hade raderats då?

Som tur är så hade flera av anmälarna fått bekräftat att anmälningar gjorts - eftersom de hade begärt det. Det är väl ändå märkligt att det ska hänga på privatpersoner att en heltäckande bild av ett barns vanvård synliggörs.

Kritiken från Länsstyrelse och Socialstyrelse är tandlös. Det är bara att fortsätta som tidigare. Vi vet flera mammor som vittnar om att ärenden inte överlämnas på ett korrekt sätt. Självklart är det viktigt att ha så stor kännedom som möjligt angående ett barn för att kunna hjälpa det på bästa sätt.

Läs Noboytoys inlägg i ämnet, som också finns på Livsbloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar