måndag 8 april 2013

Vårdnadslag ses över efter kritik


Sju år efter att vårdnadslagen infördes ska den utvärderas, meddelar justitieministern. För många barn är det för sent. Sanningen är att barnens situation i Sverige är värre än någonsin. Barn skickas till förövare på heltid. Till dömda pedofiler på heltid.

Naturligtvis är det viktigt att barnen har kontakt med båda föräldrarna – men barn ska inte vistas obevakat hos missbrukare och våldsmän. I hypokratins land är det viktigt med jämställdhet. Att män är vårdnadshavare lika ofta som kvinnor. Vilka män vill ha vårdnaden om barnen?

Det går inte att tala i jämställdhetstermer när det gäller barn. Över 90% av våldsbrottsligheten utgörs av män. Fokus måste ligga på barnen. Det skulle sparas många miljoner i en kommun, som till exempel Göteborg, om man inte särade på ett barn och anknytningsföräldern. Barnets behov är tillgodosett hos anknytningsföräldern och då ska inte en dokumenterad våldsman eller missbrukare kunna kräva obevakat umgänge. Vi mammor har sett många tragedier, barnen mår ohyggligt illa efter att de har flyttats. Konsekvenserna är mycket allvarliga med stödinsatser i skola och samtal utan slut på BUP. Lägg därtill kostnaderna för socialsekreterarna. Harvandet fram och tillbaka mellan socialkontor, familjerätt, tingsrätt etc.

Hur många barn sitter på heltid idag hos våldtäktsmän? En skrivning som förekommer i vårdnadsutredningar är ”om inte mamman lämnar ut till obevakat umgänge så föreslår familjerätten att vårdnad och boende går över till pappan.” Sen sätts en förhandlingstid ut flera månader senare. En psykopat har ingen medkänsla – inte ens med sitt eget barn. Vilka mardrömsscener har inte utspelats för dessa barn? För deras mammor? Skrivningen uppmanar ju en sjuk förälder att misshandla barnet så illa det går – för att få mamman att inte lämna ut. Lägg sedan till att våldet inte utreds när polisanmälan görs. Att barnen nekas läkarundersökning. Är det en slump att anmälda fall av barnmisshandel mot barn under sex år i stort sett låg stilla fram till den nya vårdnadslagen, för att sedan öka dramatiskt?

Vi skriver på ett mycket svart kapitel i Sveriges historia. Men det är nutidshistoria. Det sker här och nu. Det finns mammor som tar mod till sig och flyr med sina barn. De jagas av polis inom landets gränser och av Interpol i fjärran länder. Hittas de tvingas barnen återigen till förövaren. Sätts under skyddad identitet och skräms till tystnad. Och ännu en barndom har gått i kras.

Här har du möjlighet att läsa en lysande debattartikel. Kunskapen om hur snedvridet rättssystemet är och hur illa barn behandlas fanns redan 2006.

Fler länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar