lördag 23 mars 2013

Där laglöshet råder


I denna blogg har det kommit fram många vittnesmål om hur illa barn och anknytningsföräldrar behandlas. Barn flyttas från sin trygga miljö till en brottsmisstänkt förälder och ibland till dömda våldsmän. Även missbrukande fäder har rätt till obevakat umgänge med sina barn i praktiken, men knappast om Socialtjänstlagen följs. Enligt Socialtjänstlagen skall man se till barnperspektivet samt göra en riskbedömning.

Det kan vara svårt att tro – men precis som bland annat bloggen Suspicio vittnar om så får förövare till och med vårdnaden om barnen och övergreppen fortsätter efter anmälningarna.

Så här behöver det naturligtvis inte vara. Vi har som mål att inga barn flyttas från en anknytningsförälder. Det är en win-win-situation; barnen kan stanna i ett tryggt hem och skattebetalarnas pengar används mer effektivt. Det blir heller inga livslånga lidanden och psykvården minskar. De som förlorar på det är våldsmän och jurister – för det är mycket pengar i ”vårdnadstvister” där en anknytningsförälder kämpar för att barnet/barnen ska få växa upp i ett hem utan våld.

Vi har skrivit om det förut och vi skriver igen. Situationen för barnen är fruktansvärd idag. Mammor tvingas fly med sina barn. Därför är det oerhört angeläget att någon vågar ta diskussionen när det är så lätt att bara gömma sig bakom sekretessen och fortsätta blunda.

Mammor anklagas för att skada barnen när de inte lämnat ut till den misstänkte våldsmannen. Tvärtom är däremot ingen skada skedd, enligt vissa mörkrets socialsekreterare. Hur kan det komma sig? Att det inte är någon fara att beröva ett barn den kärlek och omvårdnad en mamma kan ge, men däremot att skydda barnet från en misstänkt våldsman?

I dessa fall råder alltjämt en oroande tystnad. Ingen vågar ännu stöta sig med de skuggfigurer som håller i trådarna till detta förfarande.

Någon som inte är tyst utan berätar öppet om hur Australien adopterade bort barn från mödrar under tre decennier är premiärminister Julia Gillard. Hon visar en djup insikt i de fruktansvärda övergrepp som skedde i landet. Hon ber utan förbehåll de drabbade och deras familjer om ursäkt.

Lyssna på det fantastiskt fina talet!

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag vill skriva om att jag råkade se interpellationsdebatten från riksdagen i onsdags på TV. Mitt i denna, som handlade om förslag till lagförändringrar inom området mäns våld mot kvinnor, så upptäckte jag en talare som talade om att det är så få pappor som får vårdnaden i vårdnadstvister. Tyvärr hann jag inte se på namnskylten vem det var, men uppenbarligen letar sig papparättsrörelsen i riksdagen också.
    Det var en kvinna och hon tog bland annat upp exemplet Karlskrona (ev var det Kristianstad- kommer ej ihåg till 100%) där över 95% av vårdnaden gått till mamman. På henne lät det som om det gällde alla separationer och hon sa inte ett ord om våld/övergrepp. Hon hävdade istället att det är bristande jämställdhet - det "argumentet" känner vi igen...
    Det kom flera talare sedan men INGEN bemötte denna klara papparättsagenda! Det är bedrövligt att okunskap hos riksdagsledamöter leder till att papparättshaverister utnyttjar sina kontakter i riksdagen för att driva sin agenda.
    Borde ni inte kontakta en lokal riksdagspolitiker för att få fram ert budskap?
    Det kan ju inte bara vara papparättshaveristerna/kvinnohatarna som ska få fram sitt budskap i riksdagen.

    hälsn Shed Light.

    SvaraRadera
  2. Tack för att du uppmärksammar att papparättsrörelsen har kontakter in i riksdagen. Vi vet att det är en stark lobbygrupp. Det är ett gott förslag att försöka nå ut via en/flera lokala riksdagspolitiker.

    SvaraRadera
  3. Hej. Är mitt uppe i detta då dommaren har nu beslutat att umgänget ska vara utan umgängesstöd. Min tre åriga son mår dåligt och vill inte. Vi har varit utsatta för våld å nu kommer detta att fortsätta mot min son. Är så rädd för vad som kommer att hända han. Fattar inte att dommarna kan sitta å bestämma att det ska vara ok att slå.. att dom slänger in ett litet barn i en våldsmans famn. Vi mammor borde bli lyssnade på blir arg att svergie tillåter detta...

    SvaraRadera
  4. Ohyggligt! Det är uppenbart att domare är de med minst kunskap om barn - annars skulle de inte kunna döma på det viset. Det är olagligt och stirder mot Socialtjänstlagen, men också mot många internationella konventioner. Där sitter personer med en juridikutbildning - de kanske inte ens har egna barn och dömer så galet med så enorma samhällskonsekvenser både ekonomiskt och psykosocialt.
    Det finns de som har långa utbildningar om barn som vittanr til barnens fördel - att de ska få en trygg uppväxt, men de lyssnas inte på.
    Kämpa!

    SvaraRadera