lördag 17 november 2012

Vem servar polisen?


I gårdagens Västnytt har länspolismästaren tagit av sig polismössan och dragit på sig offerkoftan. Någon har tagit beslut som ledde till att polisen var underbemannad en löningshelg. Vem tar sådana beslut? Vem vill utsätta sin personal och allmänheten för fara? 
Hur tillsätter man chefer inom polisen? Är det till exempel en chefsmerit att hålla ”Bettan” osäkrad så mycket det går? Som den där polisen som sköt hej vilt rakt in på ett gym, och utsatte allmänheten för fara. Det räknas uppenbarligen som merit för att bli stationsbefäl. Jag kan bara inte fatta det. En impulsiv person med dåligt omdöme. Det är ju inte vem som helst som pepprar på ett tiotal skott in i en lokal där människor uppehåller sig.
I Göteborg var man underbemannad, men resurser finns det däremot när politikerna tar riktigt usla beslut, som till exempel turerna kring skolan i Henån på Orust. Då kallas säkerhetspolis in för att närvara på möten. Hur vore det om man företrädde sina kommuninvånare lite bättre än så? Vem betalade säkerhetspolisen? Är det föräldar som anses som terrorhot idag? Är det hederliga medborgare man måste börja jaga för att hitta bovar i förhållande till budgeten? Eller ser man till att det blir en terrorbalans med de kriminella nätverken i en absurd win-win-situation? Varför blickar man inte mot ”marknaden” sexbrottslingar? Endast två procent av polisanmälningarna sexbrott mot barn leder till fällande domar. För några år sedan var den siffran nästan trettio procent. Vad har hänt?
Sen undrar jag vad piketstyrkan gjorde löningshelgen i oktober – men den kanske är öronmärkt för att jaga mammor och barn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar