fredag 20 juli 2012

En djävulsk plan

I ett land långt bort härifrån regerade en gång en kallsint person. Han tog sig till makten genom en statskupp, och var fast besluten att behålla sin åtråvärda position. Men opinionen var emot honom. Han kom då på en djävulsk plan - han fängslade meningsmotståndare och kidnappade deras barn. Så tänkte han att opinionen skulle vända.
Den 5 juli 2012 dömdes ex-diktatorn Jorge Videla till femtio års fängelse för att systematiskt ha fört bort barn till meningsmotståndare. Även om man inte har lyckats hitta någon skriven order från ex-diktatorn har man hittat tillräckligt med bevis för att han systematiskt kidnappade barnen och placerade dem i regimvänliga hem. De statliga kidnappningarna tog sin början under 1970-talet och fortsatte tills han avgick i början av 1980-talet. Tack vare mödrarna på Plaza de Mayo har 105 barn nu lyckats hitta sina mor- och farmödrar och återförenats med dem och återtagit sin biologiska bakgrund. Mödrarna gjorde ett fantastiskt jobb, enträget vandrade de på torget vecka efter vecka - i årtionden!
Aftonbladet skriver en kort notis om  de "Galna Mödrarna", för övrigt samma namn som militärjuntan använde om kvinnorna, alltså de som kidnappade barnen. Vill man fördjupa sig i Jorge Videlas hemska livsgärning kan man göra det på svenska, eller kanske hellre engelska, Wikipedia.
Vill man fördjupa sig i RFSL:s yttrande om föräldrapolitiken hittar jag inget att länka till, men kanske någon kan tipsa om en sida som bekräftar följande utlåtande från 1983: "Föräldrar som i barndomen upplevt sexuell askes kan inte ändra sin sjukliga inställning...Enda möjligheten att bryta cirkeln är ett genombrott utifrån."
Vid RFSL-kongressen 2003 lämnades en motion in som föreslog att “en oberoende granskning görs av journalister och forskare som fritt får tillgång till arkivmaterial i syfte att en vitbok ges ut om RFSL och pedofili”. Motionen avslogs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar